2019. szeptember 21., szombat

REIT kiválasztás





A REIT, magyarul SZIT alakulatokkal lépten-nyomon találkozhatunk az Interneten (pl. ittitt , vagy akár itt magyarul), ezért én nem is vesződök bemutatásukkal. A hozamínség és önjelölt prókátorainak (mint én is vagyok most) köszönhetően erős az érdeklődés utánuk. További részletezés nélkül, mint adatforrásra hívom fel a figyelmet az amerikai NAREIT honlapjára. Hazánkban a Graphisoft Park és a BIF működnek SZIT-ként. Továbbiakban az amerikai REIT-eket tárgyalom részben a historikus idősorok hossza, másrészt adatbányászati szempontok miatt.

REIT befektetőként legyünk tisztában azzal, hogy nem (vagy csak nagyon áttételesen) ingatlanba fejtetjük tőkénket. Ez analóg lenne azzal, mintha azt mondanánk, hogy aranyba fektetünk akkor, ha aranybányász vállalat részvényeit vesszük meg.  Befektetésünk valójában egy ingatlanbefektetéssel foglalkozó vállalatba történik. A vállalat részvényárfolyama nagyjából függetlenül mozog portfóliójában lévő ingatlanok piaci értékétől.

A továbbiakban hivatkozott adatok mindegyike nyilvánosan hozzáférhető az Interneten.
Vizsgálódásaim kizárólag eREIT-ekre vonatkoznak. Az mREIT-ek értékelésem szerint inkább pénzügyi szolgáltató cégek, nem pedig ingatlanbefektetési társaságok.
Nyilvántartásomban 247 REIT van jelenleg. Természetesen ezen a piacon is jelen vannak csődök, felvásárlások és egyéb corporate események. A viszonylag jól előrejelezhető és kiszámítható bevételeik, költségeik, valamint stabil és növekvő magas osztalékuk kisebb volatilitású árfolyamot eredményeznek.
A REIT-ek mindazonáltal nem feltétlenül biztosítanak magasabb total return-t, mint más eszközosztályok. A magasabb osztalékhozam és kisebb volatilitás  jellemzően alacsonyabb tőkenövekedéssel párosul.
Irodalom szerint a csődesemények ebben a szektorban lényegesen ritkábbak az átlagosnál.

A most bemutatott kiválasztási folyamatot (talán) joggal érheti kritika REIT szakértők részéről. Törekedtem egy viszonylag egyszerű és könnyen reprodukálhatő, egyidejűleg elfogadható eredményt adó módszert kialakítani.



Első lépésként elő kell készíteni az adatbázist, melybe a következő mezőket válogattam szűrhetően:

Sub Industry: A REIT szektoron belül kétségtelenül nagy eltérések vannak az ágazati sajátosságok tekintetében. Ezért feltétlenül szükséges a részhalmazokat vizsgálni, ha a kiszemelt vállalat értékeit egyfajta átlaggal akarjuk összevetni. Az egyes ágazatok egészen eltérő ciklusban lehetnek.
Volume: Legyen bármennyire kívánatos egy REIT, nem teszem olyan cégbe a pénzemet, amely likviditása nem éri el a napi 100.000 db-os forgalmat.
Mcap: Elvárom, hogy értelmezhető mértékű kapitalizációval rendelkezzen. Ennek nagysága ízlés kérdése.
DivY: Prompt osztalékhozamot illetően elvárásom a legalább 5%. Az osztalékemelés mértéke is számít, de azt a kiválasztás során egyedileg kell megvizsgálni.
FFO/share: FFO - Fund From Operation a Operating Cash Flow analógiájaként tudnám felhozni. Ennél jobb érték az AFFO (Adjusted FFO), amely figyelembe veszi az időszakban megvalósult eszközeladás-vétel készpénzeredményét is. AFFO viszont nem áll rendelkezésre NAREIT oldalán. Egyetlen hely, ahol ezt megtaláltam ReitNotes, ahol FFO-AFFO viszonya is megjelenik grafikusan ábrázolva.
p/ffo: ebben a szektorban a P/E mutató irreleváns, helyette a P/FFO, vagy még jobb, ha rendelkezésre áll P/AFFO) a használatos. Sólyomi Dávid kiválóan elmagyarázza írásában a REIT-ek növekedésének forrását, ami nem más mint a ROIC- WACC közötti eredmény.
median Yield: Hosszútávú mediánosztalékhozam, amihez hasonlítjuk a prompt hozamot
PAMY: Payment Above Median Yield. Ezt nem kell magyarázni. Legalább 10% prémiumot várok el a mediánhoz képest
to52wk high / low: Távolság az 52 hetes lokális szélső értékektől. azt várom el, hogy az árfolyam minimálisan olyan távolságra legyen az 52 hetes maximumtól, mint a minimumtól.
p/o ffo: osztalékkifizetési arány FFO-ra vetítve. Legyen kisebb 100%-nál, AFFO-ra vetítve pedig jobb egyen a mutató
debt/ebitda: Eladósodottság mértéke és interest coverage: Adósságszolgálat fedezettsége. Mindkét mutató az adósság fenntarthatóságát célozza vizsgálni. Célszerű a szektor átlaggal összevetni kiválasztottunkat.
years paying: Tájékoztató adat, amely megmutatja, hogy hány éve fizet osztalékot a cég

Az első rekordban megjelenítem tájékozódás céljából VNQ (REIT ETF) értékeit is.

Íme a nyers adatbázis,


melyet a szűrők beállítása után leszűrve az alábbiakat kapjuk:

Így viszonylag gyorsan és egyszerűen 11-re szűkítettük a választékot. A befektetési jelölt kiválasztása után érdemes azt az ágazatának szereplőivel és az ágazati átlaggal összehasonlítani. Ez nem lehet probléma a szűrők megfelelő beállítása után.
Value trap-ot elkerülendő érdemes lehet némi kvalitatív vizsgálódást is hozzámixelni, de legalábbis a gyenge (levert) ágazat legjobb szereplőjét kiválasztani.

Sok sikert!


Korábban:
-  A Gross Margin meséje
A PEG mutatóról
Enterprise Value (EV) a vállalati érték és mutatói
Részvény visszavásárlás
Vállalatfinanszírozás
Likviditás mutatói