2019. szeptember 1., vasárnap

H&R Block


Képtalálat a következőre: „h&r block logo”

H&R Block Inc. US-ben piacvezető, a nagyközönség számára jövedelemadó bevallás előkészítő tanácsadó cég. Piaci  részesedése 15% körüli, éves árbevétele 3Mrd $. Igyekeznek tevékenységi körüket bővíteni, de bevételük döntő része kötődik az adóbevallási szezonhoz. Következésképpen árbevételük és eredményük is extrém szezonalitást mutat. Éves gördülő árbevételük enyhén növekvő, 2020-ra is tartják ezt az előrejelzést. Üzletük mondhatni eléggé unalmasan, kiszámíthatóan alakul. Miután legjobb tudomásom szerint US, Kanada, és Ausztrália adóbevallási egyelőre nem söralátét kategóriát nyaldossák és a helyi erők nem tervezik az adóbevallást központilag elkészíteni állampolgáraik számára, belátható időn belül továbbra is biztos ügyfélkörrel számolhatnak. Az értékesítési mix nyilván fejlődik, átalakul, de úgy látom, hogy rajta vannak a szeren, tartani tudják a lépést. Saját prezentációjuk szerint lassú, de stabil piaci részesedés növekedést könyvelhetnek el.

A részvényárfolyam az elmúlt 10 évben kb. semmit nem csinált, ami nem jelenti azt, hogy időközben ne lett volna lekereskedhető mozgás. Az eddigiekből már talán kikövetkeztethető, hogy ezt az alakulatot nem tartom feltétlenül alkalmasnak B&H befektetésre, ha buffetti értelemben nézzük. Ha viszont 1-2-3 éves időtávot veszünk, akkor jó lehetőségnek látom a befektetést ebbe a cégbe.
A debt/ebitda=2.5 elfogadható mértékű tőkeáttétel, míg a 7x-es kamatköltség fedezettség bőségesen kielégíti  a legínyencebb value invesztorok elvárásait is. A PE ratio  rendben van úgy historikus összehasonlításban, mit az ágazati összevetésben. Osztalékfizető, osztalékát rendszeresen emelő cégről van szó. Nyilatkozataik szerint az elmúlt évi 4% osztalékemelés után továbbra részvényes barát marad a menedzsment.

A napi csárt tanúsága szerint a legutóbbi jelentés után a részvényárfolyam 5%-ra megközelítette az éves minimumot. A fenti havi felbontású ábrán látszik, hogy az elmúlt 2 évben az árfolyam 23 és 30 között ingdozott. Most, hogy megközelítette az alsó szélső értéket, érdemes lehet elgondolkodni pozíció vállalásán.

Legjobb célár becslésem szerint a fair ár 36-43 között van. A konzervatív szinthez is 48% emelkedés kell(ene). Az osztalékhozamból számolt indirekt célár is 31-re adódik.
A trendjében növekvő EPS és a historikus átlag alatti PE leginkább arra utal, hogy az árfolyam a jelenlegi szint körül megtalálta lokális minimumát.
Rövid távú swing kereskedésre alkalmas lehet 27 körüli TP szinttel. Hosszabb távra az elmúlt 5 év maximumát nyaldosó 4.3% osztalékhozam kedvező lehet az income befektetőknek.

Nekem 2017 októbere óta van pozícióm ebben a cégben short put opción keresztül. A short put opciót én egyfajta szintetikus osztalékként kezelem. Olyan osztalékként, melyet a pozíció megnyitásakor azonnal jóváírnak számlámon. Így a pozíció fenntartása kisebb cash flow terhet jelent. Immáron többször megújítottam eredeti short put  strike=27 pozíciómat, minek köszönhetően az évesített hozamom a pillanatnyi árfolyam szinten 8.2%.

Mivel felfelé látok inkább teret az árfolyamban és az opciókat is megfelelően árazottnak látom, jövő héten bővítést tervezek 24 vagy 25 strike szinten.
Ha 8 hónapra 2.3-ért el tudok adni opciót 24 strike-on, az 9,5% szintetikus osztalékot jelent 8 hónapra,ami évesítve 14%. Évesített 14%-ért vállaltam már ennél nagyobb kockázatot is, szerintem rendben van ez a deal. Ha lejáratkor nem száll el nagyon felfelé az árfolyam, akkor terv szerint tovább gördítem a pozíciót.
A kifizetési grafikon az alábbiak szerint alakul, ha a fenti feltételezésnek megfelelően meg tudom nyitni a pozíciót.


A szimulációnak megfelelően a kereskedési költségek nélkül számolt BEP 21,7-re adódik. Efölött bárhol lesz az árfolyam lejáratkor, már nyereséges a tranzakció. a pozíció margin követelménye kb. 700$, amiből levonva a kapott 230$-, marad nettó 470$ nettó letét.

Amennyiben a részvényt kell megvenni, akkor a csúcsközeli osztalékhozamot megbízhatóan, növekvő mértékben fizeti a cég, amíg az árfolyam eléri az eladási (TP vagy teljes értékeltségi) szintet