2019. december 22., vasárnap

REIT kiválasztás 2. rész


Készítettem korábban egy bejegyzést a REIT kiválasztásának egy lehetséges módjáról. Meghosszabbítva tartózkodásomat a lónak kvantitatív oldalán, ezúttal a nettó eszközértékre alapozott prémium/diszkont alapú értékelést veszem górcső alá.
Képtalálat a következőre: „reit”
Forrás: Internet
Irodalom egyhangú véleménye szerint a kapitalizáció/(nettó eszközérték) alapján számolt prémium/diszkont kiemelkedően megbízható mutató a REIT total return potenciáljának. Ezt eddig nem említettem, mert nem találtam strukturált adatforrást erre. A napokban viszont ráleltem Seeking Alpha-n Simon Bowler-re, aki havi rendszerességgel frissítve közöl adatokat REIT-ek ezen adatairól. A REIT eszközei(kis túlzással) gyakorlatilag kizárólagosan ingatlanaiból állnak. Ha ezek értékelésekor a piaci (és nem a könyv szerinti) értékre alapozunk, minden bizonnyal hasznos mutatókat tudunk képezni segítségével. Általánosan elfogadott a kapitalizáció/nettó eszközérték P/NAV = 1 szintet a REIT fair (piaci) értékeként kezelni.
Forrás: https://www.greenstreetadvisors.com/insights/avgpremnav
Fenti értékelés szerint a átlagosan 2.1% prémiummal forognak am eREIT-k. Jelenleg 8.5% szinten van a becslés, ami az átlagot kissé meghaladja. Ezen nemigen lehet csodálkozni a 2019-es REIT-rali után. A grafikon előállításának módszertanát nem ismerem, de gyanítom, hogy súlyozott átlag. Rendelkezésre álló adatok szerint ugyanis súlyozottan 14% prémium állapítható meg, ami elég jól közelíti a grafikon adatát (előző, talán novemberben észlelt lokális csúcsot, amikor az adatokat vételezhették) .
Innen nézve olyan REIT-t célszerű választani, ami kielégíti az egyéb szűrési feltételeket és < 2% prémiummal forog a vásárlás pillanatában.

Green Street Advisors elemzése szerint - melynek következtetéseit NAREIT oldalán megtaláljuk a kiválasztáskor P/NAV alapon 10%+ diszkonttal forgó REIT-ek  a következő 5 év során felülteljesítik a sokaságot, de a -10% - 3.6% szegmens sem teljesít érdemben rosszabbul. Ez összecseng a 2.1% átlag alatti prémium beállításával szűrési feltételként. 
Forrás: NAREIT

Fenti szerzőtől származó adatokat excelesítve és összemixelve a már meglévőkkel új szemszögből látjuk a REIT univerzumot (El kell fogadnunk, hogy ő "csak" 182 REIT adatát közli, a NAREIT 246-tal szemben)

REIT szektor szépen teljesített 2019-ben. A tőkenövekedés ugyan elmarad átlagában SPX-től, de a total return összességében nagyjából megegyezhet vele.
Forrás: saját elemzés
Találunk-e még olyan REIT-t, amely vonzó értékeltséggel érhető el?

Kezdve a látképpel megállapíthatjuk, hogy - az átlagot tekintve - jellemzően a micro cap. REIT-k forognak diszkonttal.
Forrás: saját elemzés
Ezzel szemben a már jól beágyazott, hosszú történelemmel rendelkező large cap cégek inkább prémiummal kereskedettek. Ez érthető, hiszen az új alakulatok még nem bírnak értékelhető múlttal, illetve nem keltették fel a népek figyelmét. Nem meglepően itt - a micro és small cap. között - vannak a legnagyobb lehetőségek és talán bukások is. Másrészről a REIT-k között kisebb arányú a csődesemény, mint a hagyományos vállalatoknál.
Amennyiben egy lépéssel tovább lépünk és ágazatonként vizsgáljuk az értékeltséget, látható, hogy bizony az átlag nagy szélsőségeket takar el.
Forrás: saját elemzés
Eszerint a leginkább felülértékelt cégeket az egészségügyi és industrial alágazatban találjuk. Tovább finomítva kiderül, hogy a leginkább felülértékelt az egészségügy small cap szektora.
Forrás: saját elemzés

Ha az egészségügyi REIT-kben mélyedünk el, akkor cégenként az alábbit láthatjuk.
Forrás: saját elemzés
Eszerint a mutató szerint a leginkább felülértékelt a small cap CHCT és a mid cap OHI, míg SNR diszkonttal forog.
Ha ezen mutató mellé felsorakoztatjuk a korábban bemutatott P/FFO, P/AFFO, p/o FFO és p/o AFFO, debt/EBITDA, árbevételi trend elemzési eszközöket, eléggé megbízható képet kapunk az éppen aktuális jelöltünkről, illetve a portfólió elemeiről.
Álljon itt még egy alágazat vizualizációja, a már-már elparentált retail.
Forrás: saját elemzés

Itt is micro cap kategória a leginkább lealázott, míg a large cap a retail-en belül is szépen teljesít.

A kategórián belül 3 large cég van O, SPG és REG. Érdekes módon a leginkább sztárolt SPG-nál látjuk a legnagyobb - 13% - diszkontot. Amennyiben a fenti megállapítás igaz, úgy szép jövő áll előtte. Annál is inkább, mert a korábbi kiválasztási módszer szerinti szűrőn is fennakadt SKT-vel együtt. Közben a szintén kiváló O erős felülértékeltséget mutat
Forrás: saját elemzés
Mid cap:
Forrás: saját elemzés
Small cap:

Ha másra nem, legalább egy újabb megerősítésre alkalmas a többi mutató mellett. Segít elkerülni a - bármennyire is jó REIT - túlárazott vásárlást.

Az adatbányászat iránt ellenállhatatlan vágyat érzők itt megtalálják a táblázatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése