2012. május 6., vasárnap

Az a bizonyos első óra

Gyakran olvashatjuk különböző oldalakon azt a véleményt, hogy az első kereskedési óra folyamán kerülendő a pozíció nyitás. Gyakori érvelés, hogy ilyenkor még nem dőlt el az irány, nagy a csapkodás stb. Ezt pusztán daytrade-re vizsgálva nem feltétlenül értek egyet. Miért is?
Alább összefoglalom egyébként vitatható véleményemet a témáról.
  1. A nyitási és zárási időszakban a legnagyobb a napon belüli volatilitás. A fenti logika szerint az utolsó óra szintén kerülendő. Másrészről viszont a napi forgalom legnagyobb része ezen időszakokban bonyolódik le. Eszerint kereskedjünk mi kisbefektetők a nap legillikvidebb és legkisebb ármozgást eredményező időszakában egymás között balek módjára?
  2. Nem bizonyított, de meggyőződésem az, hogy a napi likviditást biztosító nagyobb kereskedők/brókercégek alapvetően, mintegy 70-80%-ban daytrade-elnek. Ők aztán tétjeiket a nap elején teszik meg és a végén zárják. Közben pedig hagyják a kisbefektetőket egymást masszírozni. Végülis azért az OTP piaca sem annyira likvid, hogy egy-két nagy bróker ne tudná saját szája íze szerint befolyásolni napon belül sajátszámlás kötésekkel.
  3. Ezért aztán, ha van egy határozott víziód az adott papír napi kereskedési sávjáról, az elsöprő erejű segítséget tud nyújtani a be- és kilépési szintek meghatározásánál.
  4. Valószínűleg a TA egyéb eszközei is (jól) használhatók, de én maradok az egyszerűbb oldalán a területnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése