2013. január 18., péntek

Gáz van? Gáz van!

Kicsit képzavaros a cím, mert az európai újautó eladásokat veszem most górcső alá. A fejlemények legalábbis aggasztóak. A válság kitörésekor 2008-ban hasonló magasabb havi eladásokat regisztráltak a jelenleginél. A nagy visszaesés megfékezésére akkor a konstruktőrök különféle (ár)akciókat találtak ki, mely kiterjedtségében és mértékében nem fenntartható hosszútávon. A raktárak kisöpréséhez mindenesetre elegendő volt. Azóta a gyengébben szereplő gyártók csökkentették kapacitásaikat, mások pedig még növelni is tudták eladásaikat.
Hazánkban az autóipar nagyon megsínylette a válságot, melyből azóta sem tudott kilábalni. A történelmi csúcsot jelentő több mint 200.000 db-os éves autóeladás után 2012-ben mindössze 53.000 db talált gazdára. Ami még elkeserítőbb, hogy ez 17,6%-os növekedés 2011-hez képest és a hírek szerint ezt is a vállalati vásárlások dominálják.
Itt látható országonkénti bontásban a decemberi és az 1-12 havi értékesítés:
Forrás: ACEA 


Decemberi eladások 2003 óta

 Ez a tábla pedig a gyártók eladásait mutatja:


Európában éves szinten 8,2%-os visszaesést regisztráltak:

Nos ez gyászos. Amíg tőzsdeindexek csúcsokat döntögetnek, a gazdaság állaotának (egyik) indikátoraként értelmezhető autóipar eladásai délnek vették az irányt.
Kár érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése